Γενική Χειρουργική, Υγεία

Τι είναι η διαφραγματοκήλη και πώς αντιμετωπίζεται;

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Σπυρόπουλος Χαράλαμπος MD, PhD - Γενικός Χειρουργός – Λαπαροσκόπος

Ο Χειρουργός Χαράλαμπος Κων. Σπυρόπουλος γεννήθηκε και μεγάλωσε στον Πύργο Ηλείας όπου και ολοκλήρωσε την πρωτοβάθμια και δευτεροβάθμια εκπαίδευση με “Άριστα”. Εισήχθη, λαμβάνοντας μέρος στις Πανελλήνιες Εξετάσεις, πρώτος, από το νομό Ηλείας, στην Ιατρική Σχολή του Πανεπιστημίου Πατρών, από όπου...

Η διαφραγματοκήλη δεν είναι μια συνηθισμένη μορφή κήλης καθώς εμφανίζεται εντός της κοιλίας (εσωτερική κήλη). Πρόκειται για την ανώμαλη προβολή συνήθως του στομάχου εντός του θώρακα. Όταν είναι μικρού μεγέθους, τα συμπτώματα είναι σχεδόν ανύπαρκτα και ανακαλύπτεται συνήθως τυχαία κατά τη διάρκεια γαστροσκόπησης. Ωστόσο, με την πάροδο του χρόνου, μπορεί να εμφανιστούν από ήπια έως σοβαρά ενοχλήματα.

Ουσιαστικά, τα περισσότερα άτομα με διαφραγματοκήλη δεν έχουν ενοχλήσεις από την κήλη αυτή καθ’ αυτή αλλά από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, η οποία είναι ίσως το πιο σταθερό χαρακτηριστικό της διαφραγματοκήλης. Μερικά από τα συμπτώματα της πάθησης είναι:

  • Δυσπεψία / φούσκωμα
  • Δυσφαγία
  • Αναγωγές
  • Οπισθοστερνικό άλγος (κάψιμο)
  • Όξινες ερυγές (λόξυγγας)

Η μακρόχρονη ύπαρξη γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης και διαφραγματοκήλης μπορεί να οδηγήσει στην εμφάνιση σοβαρών αλλοιώσεων στο τοίχωμα του οισοφάγου που σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να εξελιχθούν σε οισοφαγικό καρκίνωμα. Εκτός από τη γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, άλλα σχετιζόμενα προβλήματα με τη διαφραγματοκήλη είναι η περίσφιξη και η αιμορραγία λόγω διαβρώσεων από στάση της τροφής και ελκών στο τμήμα του στομάχου που βρίσκεται εντός της κήλης.

Τα συμπτώματα της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης συνήθως βελτιώνονται με συγκεκριμένα συντηρητικά μέτρα:

  • Απώλεια βάρους
  • Λήψη μικρών γευμάτων
  • Δίαιτα πλούσια σε πρωτεΐνες και όσο το δυνατόν χαμηλότερα λιπαρά
  • Τελευταίο γεύμα 3 με 4 ώρες πριν τον ύπνο
  • Χρήση φαρμακευτικής αγωγής που μειώνει την παραγωγή γαστρικού οξέος

Η πλειοψηφία ωστόσο των περιπτώσεων με συνυπάρχουσα κλινικά σημαντική διαφραγματοκήλη απαιτούν χειρουργική αντιμετώπιση. Η αποκατάσταση της διαφραγματοκήλης διενεργείται λαπαροσκοπικά ενώ συγχρόνως πραγματοποιείται συνήθως και κάποια τεχνική αντιμετώπισης και της γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης, ώστε να δοθεί οριστική λύση. Η νοσηλεία είναι βραχεία και ο ασθενής επιστρέφει ταχέως στις δραστηριότητές του, λαμβάνοντας ειδικό διαιτολόγιο για ένα μικρό χρονικό διάστημα.